Šalvěj

 
  V lékařství se doporučuje na vyplachování úst a ke kloktání, dále při menopauzálních potížích a při odstavování kojenců, povzbuzující prostředek pro trávení.
Je to osvědčené koření s baktericidními účinky, působí protizánětlivě a podporuje trávení.
Šalvěj se používá jako náhražka rozmarýnu do polévek, k masu, drůbeži a sýrům, zvláště taveným, a rovněž do salátů, obsahujících převážně vejce a studené maso. Jako samotné koření se šalvěj používá do pirohů s náplní ze zelí, vajec s rýží a masových náplní, do nádivek k drůbeži apod. šalvějovým práškem se na poslední chvíli ochucují slepičí vývary, vaječné pokrmy (omelety, míchaná vajíčka), vařené tučné ryby, dušené hovězí, karbanátky, masové knedlíčky a rulády. Hodí se zejména k přípravě skopového, jehněčího a vepřového.

Seznam jednodruhových koření

Hlavní strana

Stáhněte si: Letáček na koření (161 kB)

 

Těšíme se na Vaší návštěvu

• Igel • Haškova 5, Praha 7 • +420602879152 / +420602382597 •
www.cajkorenikava.czinfo@cajkorenikava.cz
©2007–2016 Igel, všechna práva vyhrazena