|
Kurkuma obsahuje silici s charakteristickou vůní,
připomínající zázvor a pomeranče, a také žluté barvivo kurkumám.
Chutná slabě palčivě. Využívá se pro podporu chuti k jídlu,
při léčení ledvin, žlučníku a jater, používá se do mastí na
kožní choroby. Prospívá diabetikům, metabolizuje glukózu v krvi.
Slouží jako zdraví prospěšné potravinářské barvivo do tuků,
sýrů, likérů, ale i látek a dřeva. V kuchyni se používá ve vegetariánské
stravě, v indických pokrmech ke kořenění rýže, do moučníků,
knedlíků, bramborových placek a těst, luštěnin, omáček,dušených
a pečených mas apod. je základem směsí koření karí a součástí
dalších potravinářských výrobků (hořčice, omáček). Užívá se
jako zdraví prospěšnější a levnější náhražka šafránu. |