Citrónová kůra

 
  Obsahové látky (pektin, silice, vitamin C, B, kyselina citrónová) citrusových plodů působí léčivě proti kurdějím, nachlazení, mají také desinfekční účinek, podporují chuť k jídlu a trávení, podílejí se na zpevňování cévních stěn. Prodávaná sušená a mletá citrónová kůra neobsahuje protiplísňové chemické látky, kterými jsou běžné citrony ošetřovány a které znesnadňují využití čerstvé kůry v kuchyni. Plody je totiž nutné důkladně odrhnout v horké vodě. Tato se často míchá s drceným pepřem a prodává jako příjemný citrónový pepř.
Používá se často do sladké kuchyně – těsta, tvarohových, makových i ořechových nádivek, pudinků a krémů. Používá se též ke kořenění ryb, dušených mas, omáček, salátů, horkých nápojů, octů, kompotů, marmelád aj.

Seznam jednodruhových koření

Hlavní strana

Stáhněte si: Letáček na koření (161 kB)

 

Těšíme se na Vaší návštěvu

• Igel • Haškova 5, Praha 7 • +420602879152 / +420602382597 •
www.cajkorenikava.czinfo@cajkorenikava.cz
©2007–2016 Igel, všechna práva vyhrazena