|
Účinné složky česneku mají antibakteriální vlastnosti
(čerstvý),celkově posiluje imunitní systém. Česnek se uplatňuje
v prevenci rakoviny žaludku, prsu, kůže, tlustého střeva. Snižuje
krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, podporuje koronární
cévy (3 stroužky denně po několik měsíců), reguluje hladinu
cukru v krvi. Povzbuzuje trávení, zklidňuje střeva, zlepšuje
dýchání, desinfikuje střevní trakt, působí i proti parazitům
a nákazám.
Jako koření se používá hlavně čerstvý, používá se však i sušený
česnek v prášku, plátcích nebo granulovaný a česnekové pasty
v soli či tuku. Je neodmyslitelný při úpravě skopového masa,
v uzeninách,mletých masech,ale i v majonézách,pomazánkách omáčkách,
salátech, polévkách, v bramborových pokrmech aj. |