Zelené čaje  
 

Čerstvě otrhané lístky se nejdříve nechají zavadnout a pak se tepelně ošetřují aby se zabránilo fermentaci (oxidaci). V Číně se na mnoha místech stále uplatňuje ruční zpracování. Některé závody však používají i stroje.
Podle tradiční metody se zelené lístky rozloží v tenké vrstvě na bambusová plátna a hodinu, dvě, se vystaví slunečním paprskům. Posléze se vloží po malém množství na rozpálené pánve a rychle se rukama promíchají, přitom zvlhnou a změknou. Po čtyřech až pěti minutách se vláčné lístky svinou na bambusových stolech a poté znovu tepelně ošetří a svinou, nakonec se třídí podle velikosti.
V Japonsku se naopak lístky rychle napařují na pohybujících se pásech, aby zvláčněly a změkly. Potom se ochladí a opakovaně svinují, kroutí a suší, dokud neztratí veškerou vlhkost.

Příprava nálevu: Jednu až dvě vrchovaté lžičky zalijte 1,5 dl vody o teplotě 70 - 80°C. Nechte louhovat 3 -4 minuty. U některých druhů je možnost dalších nálevů.

  Zelené čaje - Vietnam
 

Che THÁI NGUYEN THOM NGON DÁC BIET

 

 

 

Zpět na úvodní stranu čajů

Hlavní strana

Stáhněte si: Letáček na čaje (118 kB)

 

Těšíme se na Vaší návštěvu

• Igel • Haškova 5, Praha 7 • +420602879152 / +420602382597 •
www.cajkorenikava.czigel-cz@volny.cz
©2007–2016 Igel, všechna práva vyhrazena