Obiloviny

 
  Jáhly – vyrobeno z prosa setého
Šetrným loupáním prosných slupek vznikají jáhly, které mají optimální výživové vlastnosti, jsou velmi chutné a lehce stravitelné. Jáhly nemají hodnotné minerální látky a vitamíny pouze ve slupce, ale v celém zrnu. Vhodné jsou na přípravu polévek,kaší,rizot nebo pomazánek. Mohou se upravovat ve sladké či slané podobě.
  Kamut
Kamut – pšenice faraonů – je prastará kulturní obilovina. Díky vysokému obsahu cenných mastných kyselin,lehce stravitelných sacharidů a velmi hodnotných bílkovin je označována jako vysoce enrgetická obilovina, která zasytí.
Základní příprava: kamut propláchneme ve studené vodě a vaříme se špetkou soli a kapkou oleje pod poklicí cca 50-60min. potom necháme 10min dojít. Pro urychlení doby vaření namáčíme předem cca 5-6hod.
 

Pohanka loupaná (kroupy, lámanka, pohanka neloupaná, pohankové slupky)
Pohanka je tradiční plodina východní Evropy. Loupané kroupy jsou lehce starvitelné, s přirozeným obsahem vlákniny, vitamínů i morálních látek. Pohanka je přirozeně bezlepková a vhodná pro lidi trpící celiakií. Je známá svým vysokým obsahem rutinu( látka zlepšující využití vitamínu C a především pružnost cév). Pravidelná konzumace pohanky díky obsahu rutinu např. pomáhá léčit hemeroidy a zlepšuje stav křečových žil. Výzkumy také prokázaly, že pohanka je bohatá na cholin, který podporuje funkci našeho mozku a pomáhá regenerovat jaterní buňky.
Použití: pohankové kroupy jsou vhodné do polévek, kaší, pomazánek, nákypu, salátu, rizot, k zapékání i jako příloha.

  Pšeničný bulgur
Bulgur se zhotovuje z tvrdé pšenice. Má ořechovou huť, je lehce stravitelný a nenadýmá, protože se jedná o tepelně zpracovanou potravinu. Vhodný je do nádivek, salátů či karbanátků.
Základní příprava:bulgur vaříme v poměru 1:2 (bulgur:voda). Zalijeme vařící vodou, přidáme sůl, kapku oleje, 2min mírně povaříme a 15-20min necháme dojít(např.pod peřinou).
  Rýže basmati natural
Rýže basmati se původně pěstovala na úpatí Himalájí. Tato rýže má jemnou chuť s oříškovou příchutí. Je snadno a rychle stravitelná.
  Rýže dlouhozrnná natural
Rýže svým původem pochází z jižní Asie, kde byla pěstována už před několika tisíci lety. Do Evropy se dostala kolem roku 1000n.l, do Čech až v 16. Století.
Dlouhozrnná rýže má velmi výraznou chuť, obsahuje velké množství vlákniny, vitamínu (skupiny B) a minerálů ( především hořčík afosfor). Je lehce stravitelná a přirozeně bezlepková.
Použití: vhodná pro studenou i teplou kuchyni, doporučuje se jako příloha k masitým jídlům i jako variace k různým salátům.
 

Rýže pestrobarevná
Složení: dlouhozrnná rýže natural, červená a divoká indiánská rýže
Dlouhozrnná rýže natural, někdy označována jako vodní, je přírodní, nebroušená a neleštěná rýže. Červená rýže je rýže neloupaná a má zvláštní chuť připomínající ořechy. Divoká neboli indiánská rýže ve skutečnosti rýží není. Jedná se o dlouhá semínka vodní trávy rostoucí na severu Ameriky.

 

   
     
 

Zpět na úvodní stranu bioproduktů

Hlavní strana

 

Těšíme se na Vaší návštěvu

• Igel • Haškova 5, Praha 7 • +420602879152 / +420602382597 •
www.cajkorenikava.czinfo@cajkorenikava.cz
©2007–2016 Igel, všechna práva vyhrazena