|
|
|
Obiloviny |
|
|
|
Jáhly – vyrobeno z prosa setého
Šetrným loupáním prosných slupek vznikají jáhly, které mají
optimální výživové vlastnosti, jsou velmi chutné a lehce stravitelné.
Jáhly nemají hodnotné minerální látky a vitamíny pouze ve slupce,
ale v celém zrnu. Vhodné jsou na přípravu polévek,kaší,rizot
nebo pomazánek. Mohou se upravovat ve sladké či slané podobě. |
|
Kamut
Kamut – pšenice faraonů – je prastará kulturní obilovina. Díky
vysokému obsahu cenných mastných kyselin,lehce stravitelných
sacharidů a velmi hodnotných bílkovin je označována jako vysoce
enrgetická obilovina, která zasytí.
Základní příprava: kamut propláchneme ve studené vodě a vaříme
se špetkou soli a kapkou oleje pod poklicí cca 50-60min. potom
necháme 10min dojít. Pro urychlení doby vaření namáčíme předem
cca 5-6hod. |
|
Pohanka loupaná (kroupy, lámanka,
pohanka neloupaná, pohankové slupky)
Pohanka je tradiční plodina východní Evropy. Loupané kroupy
jsou lehce starvitelné, s přirozeným obsahem vlákniny, vitamínů
i morálních látek. Pohanka je přirozeně bezlepková a vhodná
pro lidi trpící celiakií. Je známá svým vysokým obsahem rutinu(
látka zlepšující využití vitamínu C a především pružnost cév).
Pravidelná konzumace pohanky díky obsahu rutinu např. pomáhá
léčit hemeroidy a zlepšuje stav křečových žil. Výzkumy také
prokázaly, že pohanka je bohatá na cholin, který podporuje
funkci našeho mozku a pomáhá regenerovat jaterní buňky.
Použití: pohankové kroupy jsou vhodné do polévek, kaší, pomazánek,
nákypu, salátu, rizot, k zapékání i jako příloha.
|
|
Pšeničný bulgur
Bulgur se zhotovuje z tvrdé pšenice. Má ořechovou huť, je lehce
stravitelný a nenadýmá, protože se jedná o tepelně zpracovanou
potravinu. Vhodný je do nádivek, salátů či karbanátků.
Základní příprava:bulgur vaříme v poměru 1:2 (bulgur:voda).
Zalijeme vařící vodou, přidáme sůl, kapku oleje, 2min mírně
povaříme a 15-20min necháme dojít(např.pod peřinou). |
|
Rýže basmati natural
Rýže basmati se původně pěstovala na úpatí Himalájí. Tato rýže
má jemnou chuť s oříškovou příchutí. Je snadno a rychle stravitelná. |
|
Rýže dlouhozrnná natural
Rýže svým původem pochází z jižní Asie, kde byla pěstována už
před několika tisíci lety. Do Evropy se dostala kolem roku 1000n.l,
do Čech až v 16. Století.
Dlouhozrnná rýže má velmi výraznou chuť, obsahuje velké množství
vlákniny, vitamínu (skupiny B) a minerálů ( především hořčík
afosfor). Je lehce stravitelná a přirozeně bezlepková.
Použití: vhodná pro studenou i teplou kuchyni, doporučuje se
jako příloha k masitým jídlům i jako variace k různým salátům. |
|
Rýže pestrobarevná
Složení: dlouhozrnná rýže natural, červená a divoká indiánská
rýže
Dlouhozrnná rýže natural, někdy označována jako vodní, je
přírodní, nebroušená a neleštěná rýže. Červená rýže je rýže
neloupaná a má zvláštní chuť připomínající ořechy. Divoká
neboli indiánská rýže ve skutečnosti rýží není. Jedná se o
dlouhá semínka vodní trávy rostoucí na severu Ameriky.
|
Zpět na úvodní stranu bioproduktů
Hlavní strana
|
|
|
|